Stránky

pondelok 13. februára 2017

Tvarohový koláč s jahodami

Aj skvelý tvarohový koláčik môže byť tým správnym sladkým prekvapením ku dňu zamilovaných...dnes spolu s pekným citátom o láske...

“Láska musí byť vášeň, posadnutosť, niečo bez čoho sa nedá žiť. Stratiť hlavu, zamilovať sa do niekoho, zošalieť a to isté spraviť jemu. A ako ho nájsť? Len počúvni, čo ti hovorí srdce. Pretože pravda je, že nemá zmysel žiť a toto nespoznať. Prejsť tú cestu a nepoznať lásku, to je ako neprežiť vôbec nič.”

  Keksové cesto:
  • 200 g maslových sušienok (Club)
  • 100 g masla
Tvarohové cesto:
  • 500 g mascarpone
  • 300 g tvarohu bez hrudiek
  • 200 g práškového cukru
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 3 polievkové lyžice solamylu
Smotanová poleva:
  • 250 g kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1 sáčok vanilkového cukru
  • cca 50 g mrazených jahôd
  • 1 čajová lyžička solamylu
  • 2 polievkové lyžice cukru
1. Maslové sušienky pomixujeme a zmiešame s roztopeným maslom. Vytvoríme tak cesto, ktoré pekne utlačíme na spodok tortovej formy. Keksové cesto si v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov predpečieme približne 5 minút.

 
2. Mrazené jahody dusíme v hrnci spolu s dvoma lyžicami cukru asi 10 minút. Na záver pridáme solamyl a počkáme kým masa jemne zhustne. Všetko precedíme cez sitko tak, že oddelíme zahustenú šťavu - ktorú použijeme na ozdobu koláča a rozvarené jahody - ktoré použijeme do koláča.

2. Všetky ingrediencie na tvarohové cesto vymiešame a polovicu cesta nalejeme na keksové cesto. Jahody, ktoré sme scedili pri varení jahodovej omáčky poukladáme po obvode celého koláča (ako na obrázku) a prelejeme zvyšným cestom. Koláč pečieme ešte 45 minút.

 
3. Na záver si pripravíme smotanovú polevu. Zmiešame smotanu, cukor, citrónovú šťavu a vanilkový cukor.
 

4. Upečený koláč vyberieme z rúry a potrieme smotanovou polevou. Povrch koláča ozdobíme jahodovými srdiečkami ( v mojom prípade mixom srdiečok a iných podľa vlastnej fantázie identifikovateľných tvarov :))  tak, že zahustenú šťavu, ktorú sme získali varením jahôd nakvapkáme v bodkách na koláč a prejdeme drevenou špajlou cez stred každej bodky. Pečieme ešte 5 minút.














Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára